Hvordan du registrerer og aktiverer et domæne

Du overvejer måske at lave en hjemmeside, eller at købe et domæne til din virksomhed eller til en ide du har i støbeskeen. Men ligesom en bolig kræver en adresse, for at besøgende kan finde dig – kræver din hjemmeside et domænenavn, for at internettet kan finde dén.

I denne guide viser vi dig, hvordan du hurtigt og nemt køber, registrerer og aktiverer et .dk domæne.

Hvad er et domænenavn?

Som nævnt er et domænenavn en adresse, der bruges, til at finde en bestemt hjemmeside eller emailadresse. Når du indtaster en webadresse, er det de bogstaver, der kommer efter www. og det der kommer efter @ i en emailadresse. Alle placeringer på internettet har en talkode, som kaldes en IP-adresse. Da IP-adressen kan være svær at huske, oversætter man det til et navn: et domænenavn.

Systemet som oversætter IP-adressen til domænenavnet kaldes Domain Name System (DNS).

Skal jeg vælge .dk eller .com domæne?

Mange vil argumentere for, at det virker mere troværdigt med et .dk domæne, hvis dit mål er at få kontakt eller sælge til danskere. Som regel vil det også være det mest oplagte valg, hvis man har virksomhed i Danmark og sigter mod et dansk marked.

Det signalerer over for dine kunder, at der er tale om en dansk side og en dansk afsender. Et .dk-domæne signalerer også sikkerhed og troværdighed, da alle .dk-domæner tilhører den danske stat og administreres af DK Hostmaster.

Vi stoler i højere grad på hjemmesider, der slutter på “dk” fremfor andre domæneendelser.

Sidst men ikke mindst giver et .dk-domæne automatisk en SEO fordel hos Google, da Google tillægger en højere rangering til de domæneendelser, der matcher den besøgendes landeområde.

Der kan modsatvis argumenteres for den globale anerkendelse af et .com domæne, hvis du ønsker at være international. Der er ingen tvivl om, at .com er den mest brugte og velkendte domæneendelse der findes.

Anbefalet til dig:  Ultimativ guide til at starte en webshop

Og et godt .com domæne kan være guld værd, hvilket ofte også afspejles af prisen på dem. Det er efterhånden svært at finde gode ledige .com domæner, og skal man købe dem af andre, kan det hurtigt blive kostbart.

Hvor køber jeg et domænenavn?

Hvor køber jeg et domænenavn?

Ønsker du at købe et domæne, kan dette kun gøres hos en .dk-registreret domæneforhandler som fx. UnoEuro, DanDomain eller ScanNet.

Alle .dk-domæner administreres af DK Hostmaster, der siden 1999 har stået for infrastrukturen og driften af .dk-domænet.

Prisen for oprettelse og køb af domænet kan varierer afhængigt af domæneforhandleren. Oftest koster det omkring kr. 99 (ekskl. oprettelse) for 12 måneders ejerskab af et .dk-domæne.

Nogle domæneforhandlere – som eksempelvis UnoEuro – har dog valgt at droppe oprettelsesgebyrer på .dk-domæner for at kunne tilbyde mindst mulige priser.

Skal jeg bruge et webhotel til mit domæne?

Det afhænger udelukkende af, om du ønsker en hjemmeside på dit domæne. Nogle vælger f.eks. at købe et domæne, for at reservere det til et projekt i fremtiden og har derfor ikke behov for et webhotel lige nu. Ønsker man et webhotel senere hen, kan det dog hurtigt tilkøbes.

Hvis du ønsker en hjemmeside på dit domæne, kræver det at du tilkøber et webhotel.

Hvis du vil have en hjemmeside på dit domæne, skal du tilkøbe et webhotel. Oftest kan de fleste nye hjemmesider klare sig, med de mindste webhoteller der tilbydes hos forhandlerne. Men oplever du, at din hjemmeside begynder at modtage mange besøgende, kan webhotellet altid opgraderes.

Find det bedste webhotel

Overvejer du, at bygge din egen hjemmeside uden noget kendskab til kodning, vil vi absolut anbefale dig, at bruge et par minutter på at blive bekendt med Page Buildere.

Ved du allerede nu, at du skal bruge et webhotel, bør du læse vores indlæg ‘Køb og registrer et domæne med webhotel‘.
Resten af denne artikel retter sig udelukende mod køb af domæne uden webhotel.

Anbefalet til dig:  Hvad er en Page Builder (til WordPress)?

Vælg et domænenavn

Først skal du selvfølgelig gøre op med dig selv, hvad dit domæne skal hedde. Oftest giver det god mening, at navngive domænet efter ens virksomhed. F.eks. ‘minvirksomhed.dk’.

Dette hænger sammen med, at de fleste instinktivt sammenkæder virksomhedsnavn og domænenavn, og vil tænke på virksomhedens navn, når de skal indtaste domænet første gang. Deruodver udviser en virksomhed autoritet, når brand, hjemmesidenavn og domæne så vidt muligt er kædet sammen.

Et domænenavn under 20 karakterer er at foretrække. Jo længere dit navn er, jo større er chancen for, at folk taster forkert.

Derudover bør du vælge et kort domænenavn, fremfor et langt domænenavn. Jo længere dit domænenavn er, jo svære er det at huske og jo større er chancen for, at folk staver forkert, når det skal indtastes i deres browser.

Tilsidst bør du overveje, om du skal vælge et beskrivende eller et unikt domænenavn. Et beskrivende domænenavn kan f.eks. være billigesko.dk. Vælger du et beskrivende navn, er du sikker på, at folk hurtigt kan gennemskue din hjemmesides indhold, før de har besøgt den.

Deruodver giver det en fordel hos søgemaskinerne, hvis dit primære nøgleord indgår i domænenavnet. Denne fordel er dog lang fra så betydelig, som den har været.

Et unikt domænenavn kan være et selvopfundet ord, et ordspil eller en anden form for kreativ sammensætning af bogstaver. Som f.eks. Yahoo, TikTok, Google osv. Fordelen ved at vælge et unikt navn er, at du kan få et ultra kort domænenavn, der samtidig er let at huske. Du er ligeledes ikke bundet op på et bestemt emne eller produkt, som du f.eks. ville være med billigesko.dk.

Køb dit domænenavn

I dette indlæg bruger vi UnoEuro som eksempel.

Gå ind på UnoEuro og indtast dit ønskede domæne i tekstfeltet. Tryk herefter på den gullige knap til højre for.

Anbefalet til dig:  Få flere besøgende og mere trafik på din hjemmeside
Køb og registrer et domænenavn

Du vil nu se en liste med søgeresultater der inkluderer diverse domæner under tekstfeltet. Til højre for hvert domæne finder du prisen for at eje domænet i 1 år.

Udvælg det domænenavn du vil købe og tryk på den grønne knap til højre for domænet.

Vælg

Når siden er genfrisket, bør du kunne se nedenstående. Tryk på den grå knap med teksten “Bestil kun domæne”.

Bestil et domæne hos UnoEuro

På næste side skal du (under ‘Bestilling af DNS Service’) trykke på “Vælg domæne”.

Vælg DNS til hosting hos UnoEuro.

Du vil nu kunne se den samlede pris og blive bedt om at oprette en konto, der skal knyttes til det nye domæne – eller benytte en konto du tidligere har oprettet hos UnoEuro.

Betaling af DNS og domæne hos UnoEuro.
Betaling af domæne hos UnoEuro.

Efterfølgende vil du blive ført videre til betalingen, hvor du kan afslutte bestillingen af dit nye domænenavn.

Aktiver dit domænenavn

Når du har gennemført betalingen, vil du kort efter modtage en bekræftigelsesmail fra UnoEuro, hvori de de forklare, at registreringen af domænet er blevet oplyst til DK Hostmaster.

I løbet af kort tid vil du modtage endnu en mail fra DK Hostmaster, hvori du vil modtage et link, samt et brugernavn. Ved at følge linket i emailen vil du blive guidet igennem den sidste del af registreringen, som vil kræve, at du bruger et NemID, der er tilknyttet dig eller virksomheden.

Aktiveringen tager ofte ikke mere end nogle få minutter. Så snart du har accepteret aktiveringen, vil dit nyt nye domæne være aktiveret inden for de næste 24 timer.

Vi er meget nysgerrige efter at høre, hvordan din erfaring er mht. køb af domænenavne og om du har kunne bruge dette indlæg til at købe dit domæne. Del gerne dine tanker i kommentarfeltet herunder.

2 Comments

  1. Tony Bülow den 24. april 2021 kl. 19:49

    Hvordan får jeg mit domæne til at sende besøgende til en blogspot adresse?

    • Inovium den 4. maj 2021 kl. 14:30

      Hej Tony.
      Det afhænger af din hostingudbyder.
      Bruger du fx Simply, skal du logge ind på dit kontrolpanel og finde ‘DNS’ i menuen, og opsætte viderstillingen derfra. Her er et link til Simply, hvor de forklarer, hvordan processen fungerer skridt for skridt:

      https://www.simply.com/dk/support/faq/domain/25/

      Jeg håber, at det var svar nok. Ellers er du altid velkommen til at kontakt os for yderligere hjælp 🙂

Efterlad en kommentar





WordPress quiz

Hvor meget ved du egentlig om WordPress? Test din viden i denne simple WordPress quiz.

Seneste indlæg